Vangvieng en The Loop

Hoi hoi!

 

Luang Prabang

Daar zijn we weer! Gelukkig heeft onze rustperiode in Luang Prabang ons goed gedaan en voelen we ons nu allebei weer beter. We hebben wel een tijdje aangesukkeld zeg. Aan de hand van de Lonely Planet en de symptomen die we hadden hebben we de juiste medicijnen kunnen kopen waardoor we er weer snel bovenop waren.

We hadden ook weer zin om iets te gaan doen, dus zijn we nog een dagje naar een waterval geweest. Helaas hadden we er niet aan gedacht om onze zwemspullen me te nemen, dat was wel relax geweest.

 

Vang Vieng

Maar het zwemmen en relaxen hebben we dubbel en dwars ingehaald in Vang Vieng. Dit is echt het 'Lloret del Mar' van Laos! Hier zijn echt alle jongeren bij elkaar te vinden. We hoorden zelfs dat hier jongeren komen om twee weken alleen maar te feesten en dan weer naar huis gaan. Wij denken dat een vliegticket hierheen toch wel erg duur is voor een tweeweekse vakantie, maar het levensondehoud, en voornamelijk de drank is een stuk goedkoper dan in Spanje. Een flinke fles (0,66 liter Beerlao) kost hier maar 10.000 kip (0,75 eurocent). Dus feesten lukt hier wel, haha! Wij hebben dus ook eens flink de beest uitgehangen daar! Samen met de groep van de trekking (die we hier weer hebben ontmoet) was het weer erg gezellig!

En het feesten gaat de volgende ochtend gewoon weer door op de tubes. Met de tuktuk werden we 4 km verder afgezet, om vanaf daar te beginnen met tuben. Je hebt dan een grote binnenband (van een traktor) waar je in gaat liggen en dan de rivier afgaat. Het water stroomt niet hard dus dit duurt wel een tijdje. Aan beide kanten van de rivier heb je over 4 km lang allemaal barretjes met harde muziek en een hoop alcohol. Bij de meeste bars kun je ook swingen. Je klimt dan 20 meter omhoog via een ladder en vanaf daar kun je het water in swingen (denk aan Tarzan)! Dennis heeft dit dus ook gedaan en toen had hij de smaak goed te pakken. Gelukkig is hij al die keren goed in het water terecht gekomen. We hadden namelijk verhalen gehoord en enorme blauwe plekken van mensen gezien die verkeerd in het water waren geland. Helaas hebben we geen foto's van onszelf in de tubes. We wilden niet het risico lopen dat ons fototoestel nat zou worden (achteraf ook maar goed, want Renske had de "dry bag" niet goed dichtgemaakt). Dennis is de dag erna nog met Steve en Rick gaan rockclimben en toen heeft hij nog wel een aantal foto's gemaakt van hoe het tuben en swingen eruit ziet (zie de foto's).

 

Het rockclimben was een fantastische ervaring. Het was erg goed georganiseerd. Iedereen kreeg klimschoenen, een helm, een zittuig en er werd ook gezorgd voor alle andere benodigde klimmaterialen. Nadat we allemaal voorzien waren van de materialen, werden we naar de plaats van bestemming gereden. Eenmaal daar liepen we naar een opening tussen twee rotsen en daar zorgden de Engels sprekende gidsen ervoor dat de vijf verschillende klimroutes werden uitgezet. Ongelofelijk om te zien hoe snel en gemakkelijk die gasten omhoog klimmen om alle touwen bovenin vast te maken. Het lijken net apen! Toen zij klaar waren met alle voorbereidingen kregen wij een uitleg over het gebruik van de juiste knoop tijdens het zekeren, hoe we op een veilige manier en met de juiste technieken naar boven konden klimmen en hoe de zekeraar ervoor moest zorgen dat de klimmer niet naar beneden valt. Daarna werd het echt tijd om te gaan beginnen! Rick, Steve en ik mochten gelijk beginnen met de zwaarste klim. Doordat ik net de dag ervoor was wezen swingen, voelde ik tijdens het klimmen mijn armspieren, maar uiteindelijk kon ik toch wel makkelijk omhoog klimmen, wat een behoorlijke kick opleverde! Nadat we allemaal de vijf verschillende klimroutes succesvol hadden beklommen, mochten we nog een zesde route uitproberen (van de zwaarste categorie). Jammer genoeg moest ik halverwege opgeven doordat mijn spieren helemaal waren verzuurd en ik de energie niet meer had. Steve, Rick en ik waren het erover eens dat we, ondanks de enorme krachtinspanning, een super gave en sportieve dag hebben gehad.

 

Natuurlijk kan er geen plaats voorbij gaan waar de geen motor hebben gehuurd. De omgeving van Vang Vieng bestaat uit enorm veel rotsen en grotten. Dus wij zijn naar de Blue Lagoon Cave gereden. Een stel toeristen vertelden ons dat ze niet ver de cave in waren gegaan omdat ze niet wisten welke kant ze op moesten in de grot. Zij raadden ons aan om een gids te huren. Wij dachten "we proberen het eerst zelf". Het was inderdaad wel even zoeken, maar het was super leuk om dit zelf uit te zoeken. De cave was best groot en donker! Er waren veel mooie stalagtieten en stalagmieten en sommige rotsen zaten onder de glitters, wow!

 

The Loop

Na Vang Vieng zijn we in 1 dag doorgereisd via Vientiane naar Tha Khaek (ongeveer 12 uur in de bus, pff...). Wat we heel graag wilden doen in de omgeving van Tha Khaek was "The Loop"! In de Lonely Planet beschreven als een "off-the-beaten-route" waar de ene persoon 1 dag over doet en de andere 5 dagen. Dit omdat de kans op verdwalen groot is en dit leek ons natuurlijk een mooi avontuur! De avond voordat we zouden vertrekken hebben we nog drie anderen leren kennen (Cat, Dennis en Rita). En we zijn de volgende dag met 4 motors met z'n allen vertrokken. We hadden besloten niet de hele Loop te gaan doen, omdat we verhalen hadden gehoord dat de weg vanaf een bepaalde plaats alleen maar under construction was. Wat dus betekent: heel veel stof en zand! We wilden twee dagen gaan rijden om uiteindelijk naar de bekende Konglor Cave te gaan. Na 50 km kregen wij een lekke band. Heel typisch eigenlijk; in het reizigersdagboek, waar reizigers tips in kunnen schrijven over The Loop, stond vaak dat mensen een flat tyre (lekke band) hadden. In al die keren dat we motor hebben gereden hebben we nooit problemen gehad en jawel hoor, nu dus wel! Nadat we een repairshop hadden gevonden duurde het gelukkig niet lang voordat de nieuwe binnenband erop lag. Dezelfde dag kreeg Cat (een Australische) ook nog twee keer een lekke band (zowel voor als achter). Al met al zorgde dit dus wel voor vertraging... en konden we jammer genoeg de cave niet meer bezoeken omdat het te laat was.

De volgende dag moesten we dus wel vroeg op om naar de cave te gaan en daarna weer ongeveer 7 uur dezelfde weg terug rijden. De cave was GEWELDIG! Met twee gemotoriseerde bootjes gingen we de grot in. Soms moesten we de boot uit, omdat het water te laag was. Even de boot aanduwen en weer verder. Tijdens een wandeling door de cave is Dennis erachter gekomen dat hangende tieten niet altijd even zacht zijn... met als gevolg een dikke bult op zijn kop! Het was echt supergaaf om met een bootje door een 7 km lange cave te varen. Het is bijna niet te beschrijven hoe mooi het is. Het leek wel een beetje of we in een attractie van de Efteling zaten waar je alles in 3D beleefd. Door de spiegeling van het water lijkt alles nog grootser. It was amazing!

Op onze weg terug met de boot naar de beginplaats zagen wij dingen in het water gebeuren wat echt niet te bevatten is. Waterbuffels die lekker aan het afkoelen zijn en tegelijkertijd het water volpoepen, vrouwen en kinderen die de was doen en zichzelf in het water wassen, hun eten afspoelen en waar kinderen duiken en spelen. En dat allemaal in hetzelfde water, jak!

 

De weg terug naar Tha Khaek was op bepaalde stukken ook echt schitterend. Bij een stop at the viewpoint hadden we uitizicht over alle limstone rotsen en de daardoorheen krullende natuur. We waren erg blij dat we onze vieze kleren aan hadden gedaan, want er waren nog genoeg stukken op onze route waar ze met de weg bezig waren. Dus weer erg veel stof en zand! Renske was in ieder geval blij dat ze haar bril op had in plaats van haar lenzen.

 

We hadden eigenlijk graag nog willen doorreizen naar het zuiden van Laos, maar vanwege ons visum (30 dagen) en de ziekte die ons getroffen heeft, was dit helaas niet meer mogelijk! Wel kunnen we zeggen dat we enorm hebben genoten (behalve van het eten) van de dingen die we hebben gedaan en wat we allemaal hebben gezien van het noorden en het midden van Laos.

 

Ons plan 

We zijn nu in teruggereisd naar de hoofdstad van Laos, Vientiane. Hier willen we nog een paar dingen gaan doen en dan vliegen (wat een luxe) we de 20e naar Hanoi (het noorden van Vietnam). Daar kijken we ook weer enorm naar uit.

 

Veel kijkplezier met de foto's van onze laatste twee weken in Laos! Jullie horen weer van ons als we in Vietnam zijn.

 

Wij hopen dat daar in Nederland ook alles goed gaat met jullie!

 

Groetjes Dennis en Renske

Reacties 8

Monique 17-03-2008 12:04

hai hai,

Nice story again! ga snel de foto's kijken!

x mo

Lonneke en Korrie 17-03-2008 13:58

Hoihoi,
't ziet en klinkt weer helemaal geweldig!
Ben blij dat ik ook ff je stemmetje heb gehoord.Dat internet en skypen is toch wel super,hoor!
Goeie vlucht en we wachten de verhalen uit Vietnam weer vol verwachting af

monique van empel 19-03-2008 15:52

Hoi, fijn dat het weer beter met jullie gaat.het was weer een mooi verhaal.Tot vietnam.

jose 20-03-2008 19:15

hoi Renske en Dennis
Geweldig wat jullie allemaal beleven. Ik geniet op afstand mee.

Aarnoud en Jacqueline 22-03-2008 14:12

Veel spanning en sensatie dit keer. Wat een avontuur. We blijven jullie volgen.

Peter 25-03-2008 14:18

Hoi alletwee,
Nu eindelijk even tijd om jullie verhalen aandaxchtiger te lezen. Wat doen jullie veel en wat zal het genieten zijn. Dat spreekt in ieder geval uit jullie verhalen. Soms echt afzien
Nu lekker 'ontspannend' met het vliegtuig.
Geniet verder en tot 'horens'

marthe 26-03-2008 14:12

Heeej guys! Wauw, wat een spannend verhaal! Maar heeft Dennis een punthoofd van jouw voorgevel Rens? Dan moet er toch iets misgegaan zijn daar in laos Nu in Vietnam, ik ben benieuwd! Snel maar weer een verhaal plaatsen ok? Kusssss marthe

Henk & Jacqueline 31-03-2008 22:07

Hallo Globetrotters!
Het is net of we een spannend boek zitten te lezen.
Jammer dat het verhaaltje al weer uit is. Ongelooflijk wat jullie allemaal mee maken!We hangen aan jullie lippen!
Wordt vervolgd...
Enjoy the trip, groetjes!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer